A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szarvasi, ceglédi és gödöllői kutatóépületeinek energiafelhasználását csökkenti az a beruházássorozat, amelyet 720 millió forintból valósítottak meg – tájékoztatta az oktatási intézmény szerdán az MTI-t.

Azt írták, a ceglédi kutatóállomáson 254 millió forintból a hőtermelő berendezés, a nyílászárók és a fűtési szekunder hálózat cseréje, valamint a hőszigetelés történt meg.
A gödöllői kutatóépületben 304,8 millió forintból homlokzatszigetelés, nyílászárócsere, a lapostető szigetelése és a fűtési rendszer korszerűsítése valósult meg.

A szarvasi Halászati Kutatóintézet (HAKI) laborépületében három hőszivattyú beépítésével korszerűsítették a fűtési rendszert, továbbá szigetelték a homlokzatot és kicserélték a nyílászárókat.

A BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. vezetésével megvalósult energetikai korszerűsítés révén csaknem 2 millió kilowattórával csökkent a középületek éves elsődleges energiafogyasztása és 259 tonna szén-dioxid-egyenértékkel az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása. Éves szinten 356,400 gigajoule energiamennyiséget tudnak megújuló energiaforrásból előállítani.

A fenntarthatóság régóta kiemelten fontos szempont az egyetem életében, így a kapcsolódó tudományos és szakmai ismeretek átadására több képzésen is kiemelt hangsúlyt fektetünk, a gyakorlati tapasztalatok megosztására pedig Körforgásos Gazdaságelemző és Tudásközpontot is alapítottunk

– idézték a közleményben Gyuricza Csaba rektort.

A beruházások ismertetésével egy időben avatták fel a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete Halászati Kutatóközpontjának épületét a Békés megyei Szarvason.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!