Hamarosan megkezdődik a 2021/2022. évi baromfi állatjóléti támogatás harmadik negyedévének kifizetése, amelynek során 2022 áprilisában közel 3 milliárd forintot utal ki az Államkincstár mintegy 1245 baromfitartónak – tájékoztatta az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-t.

A kifizetés a baromfi állatjóléti támogatás aktuális negyedévére meghatározott keretösszegek figyelembe vételével valósul meg.

A közlemény szerint a tárca februárban kezdeményezte a Baromfi Terméktanácsnál (BTT) az állatjóléti támogatási konstrukció felülvizsgálatát az állatfajok szerinti negyedéves keretek közötti forrásmegosztás kapcsán, de egyelőre még nem sikerült mindenki számára elfogadható módon megállapodni és az állatfajonkénti keretösszeget egyelőre nem módosították.

Erre, valamint a mostani állatjóléti kifizetési szakaszban is magas állatlétszámhoz képest alacsonyabb víziszárnyas keretösszegre tekintettel a kacsa- és libatartók további 500 millió forint kiegészítő támogatásban fognak részesülni a rendkívüli uniós válságkezelési csomag kereteiből.

A közleményben az AM felidézte: a tagállamok kérésére az Európai Unió 2022 márciusában a mezőgazdasági krízisalap és az uniós agárköltségvetés terhére félmilliárd eurós rendkívüli válságkezelési csomag bevezetéséről döntött, amelyből Magyarország közel 6,4 milliárd forintban részesül. Ezt az összeget a minisztérium elsődlegesen a nehéz helyzetben lévő állattartók megsegítésére kívánja fordítani, kiemelt figyelemmel a baromfiágazatra.

A támogatás részletszabályai jelenleg kidolgozás alatt állnak, az előzetes döntés alapján azonban már elmondható, hogy a baromfiágazat mindenképpen kedvezményezettje lesz a krízistámogatásnak és ezen belül félmilliárd forintos többletkerettel számolhatnak majd a kacsa- és libatartók – jelezte a tárca.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!