Megszűnt az aszály, de a hó és a fagy sokfelé károkat okozott a gyümölcsfákban – emelte ki hétfői agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hosszú idő után először, szerdán este egy mediterrán ciklon felhő- és csapadékrendszere érte el az országot.

  • A légörvény hatására az ország döntő részén jelentős mennyiségű csapadék hullott.
  • Nagy területen több mint 20 milliméternyi eső esett, délkeleten és északnyugaton ennél kevesebb, északkeleten és délnyugaton viszont helyenként az 50 millimétert is elérte a csapadék mennyiség.

Megszűnt az aszály

Idén tavasszal problémásan kezdődött a vegetációs időszak, a múlt hét elején ugyanis már az ország túlnyomó részén közepes aszály jelei mutatkoztak. A hét második felében hullott csapadék az ország döntő részén megszűntette az aszályt: a talajok felszín közeli része feltöltődött nedvességgel, északkeleten és délnyugaton a mélyebb rétegekbe is jutott, de főleg Szeged térségében még a felső 5 centiméter átnedvesedéséhez sem esett elegendő.

A mélyebb, 50 centiméter alatti talajrétegek a tél folyamán főleg az Alföldön és a Kisalföldön nem töltődtek fel, főleg ezeken a területeken lenne szükség további csapadékra

– hívták fel a figyelmet.

Búza, repce

Kitértek arra is, hogy az elmúlt időszak meleg időjárásának hatására fejlődésnek indultak az őszi vetések, de növekedésüket a csapadék hiánya hátráltatta. A hét második felében érkezett eső jót tett a vetéseknek. A héten érkező melegnek köszönhetően várhatóan megindul majd a búza és a repce fejlődése is. A kimondottan poros, száraz talajba már elvetett tavaszi kalászosok csírázásának, kelésének is „életmentő” volt ez eső – tették hozzá.

Csonthéjasok

A korai csonthéjasok a virágzás különböző fázisaiban járnak: északkeleten a kajszi a virágzás végén, a mandula teljes virágzásban, az őszibarack a virágzás elején jár, de a szilva is fajtától függően virágzik vagy fehérbimbós. Erre az állapotra érkezett a vasárnapi hó és a hétfő reggeli fagy. Márpedig a kajszi esetén teljes virágzásban mínusz 2,2 Celsius-fok a kritikus hőmérséklet, mínusz 2,9 foknál 10 százalékos a kár, míg mínusz 5,6 foknál 90 százalékos kár valószínű. A sziromhullás/terméskezdemény fázisában mínusz 0,8 foknál kezdődik a károkozás. Őszibaracknál a zöld bimbós állapottól a virágzás kezdetéig tartó fázisban mínusz 2 és mínusz 3 fok a kritikus hőmérséklet. A hétfőinél nagyobb fagy a héten már nem valószínű, de fagykárt már ez a reggel is okozott – írták.

Kukorica

Az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet ismét 10 fok közelébe, kissé a fölé emelkedik, majd a jövő hét elején ismét kissé csökken, így még nem haladja meg tartósan a kukorica vetéséhez optimális 10 fokot – közölte a meteorológiai szolgálat.

Előrejelzés

Az előrejelzés szerint a héten erős nyugati áramlás lesz a jellemző a térség fölött, mellyel enyhébb levegő érkezik. Bár időjárási frontok is érkeznek, csak kevés csapadékot hoznak. Számottevő mennyiség szombaton érkezhet, de ez – mint fogalmaztak – „még nagyon bizonytalan”. A talaj szombatig szikkadni, száradni fog.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!