Az agrárium teljesítménye 2010 óta a kétszeresére nőtt, a szektor beruházásai hetven százalékkal, az agrárexport pedig nyolcvan százalékkal bővült ez idő alatt – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a győrasszonyfai gazdafórumon.

A minisztérium MTI-nek küldött közleménye szerint a Győr-Moson-Sopron megyei településen az államtitkár megjegyezte: a gazdák által végzett munkát a magyar kormány nagyra értékeli, és eddig soha nem látott mértékű forrást juttat az ágazatba.

A 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklusban 4265 milliárd forint áll rendelkezésre vidékfejlesztésre a 80 százalékos nemzeti kiegészítő forrással együtt – húzta alá.
Feldman Zsolt rámutatott arra, hogy az agráriumban dolgozóknak a különböző környezeti hatások mellett jelenleg az Ukrajnában zajló háború okozta nehézségekkel is szembe kell nézniük.

Magyarországon nincs élelmiszer- és gabonahiány, ezekből önellátóak vagyunk – hangsúlyozta. Az európai energia- és gabonapiac ugyanakkor „felborult”, így az ország ellátásbiztonsága érdekében szükség volt a gabona- és olajosnövény-exportot bejelentéskötelessé tenni – tette hozzá.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az unió a háborús helyzetre tekintettel, ideiglenesen, erre az évre könnyített a zöldítési szabályokon, eszerint lehetőség van a kötelezően parlagon hagyott területek – tavaly Magyarországon 75 ezer hektár volt ilyen – haszonnövényekkel való beültetésére.

Szólt arról is, hogy a mezőgazdasági termelés és az élelmiszeripar megújulása elengedhetetlen, ezért is írt ki a szaktárca pályázatokat a precíziós gazdálkodásra, illetve a technológiai megújulásra.

A precíziós gazdálkodásra való átállást segítő pályázatra például 200 milliárd forint értékben érkezett igény, amelynek 70 százalékát már elbírálták – tájékoztatott. Hozzáfűzte: a forrásból vásárolt mintegy 6000 munkagéppel optimalizálni lehet a gázolaj-, a növényvédőszer-, a műtrágya- és a vetőmagfelhasználást.

Április második felére minden, összesen 453 milliárd forint értékű agrár- környezetgazdálkodással és ökológiai gazdálkodással kapcsolatos pályázatról döntés születik; ez 1 millió hektár területet fed le – mondta Feldman Zsolt a közlemény szerint.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!