Az agrár-és élemiszeripar ma a legnagyobb perspektívával rendelkező, legbiztosabb ágazat – hangoztatta az agrárminiszter pénteken, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. (TM Zrt.) korszerű szarvasmarha telepének átadása előtti sajtótájékoztatón.

Nagy István megfogalmazása szerint „a szemünk előtt születik újjá a magyar mezőgazdaság”. Kiemelte: a nemzeti kormány eddig soha nem látott mértékű forrás biztosításával folytatja a vidéki Magyarország gazdasági erejének fokozását. Mindehhez példátlan összeg, a 80 százalékos nemzeti kiegészítő forrással együtt összesen 4265 milliárd forint áll rendelkezésre 2021-2027 között vidékfejlesztésre – mondta.

A miniszter arról beszélt, hogy az agrárium és élelmiszertermelés teljes modernizációja a cél. Mint mondta, csak a jelenlegi kétéves átmeneti időszakra 1529 milliárd forint új forrást biztosít a kormány, ebből már tavaly több mint 1100 milliárd forint összegben írtak ki pályázati felhívásokat az agrárium és a vidéki élet szereplői számára.

Ezzel megnyitják az utat a versenyképességet, a hatékonyságnövelést és a gazdaság dinamizalását szolgáló értékteremtő fejlesztések előtt, mint amilyen a TM Zrt. mostani beruházása is.

– mondta.

Az agrárminiszter felhívta a figyelmet, hogy február 28-tól újból pályázható az állattartó telepek fejlesztését támogató felhívás.

F. Kovács Sándor, Jász-Nagykun-Szolnok megye 3-as számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője és képviselőjelöltje stratégiai ágazatnak nevezte a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, egyben üdvözölte a TM Zrt. beruházását. Kifejtette, hogy a vállalat fejlesztései a huszonegyedik századi kihívásoknak teljes mértékben megfelelnek, a tejfeldolgozás mellett például vetőmagtermeléssel is foglalkoznak, a „legnagyobb szükség van ezekre a termékekre”- mondta. Felhívta a figyelmet, hogy „gyors és sikeres döntéseket kell hozni”, mert új piacok és lehetőségek nyílnak meg.

Horváth László, a L.A.C. Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: nemrég adták át a vállalat új, innovatív tejüzemét is, amely a Nagyvállalati támogatási programból kapott pénzügyi segítséget. Ezzel a cég egyedülálló komplexumot hozott létre. Kitért arra, hogy a L.A.C. Holding cégcsoport tagvállalata, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. a szenttamási tejgazdaság szomszédságába költöztette tehenészeti telepét. Elmondta, hogy automatizált robottechnikát alkalmazó fejési rendszer épült ki, amely a hibalehetőségek minimalizálása mellett a jószágok közérzetének javításában is jelentős szerepet játszik.

Tacopulosz Péter, a TM Zrt. vezérigazgatója, cégvezető az MTI-nek elmondta: a vállalat a mintegy egymilliárd forintos beruházás megvalósítására több mint 445 millió forint támogatást nyert a szarvasmarha telepek korszerűsítésére benyújtott pályázaton.

Nyitókép: MTI.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!