Az OTP Agrár idén is biztosítja a gazdáknak számos agrár-támogatás előfinanszírozását, hogy a gazdasági nehézségek ellenére is kiszámítható, stabil pénzügyi háttérrel kezdhessék meg a tavaszi munkákat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez komoly segítséget jelent az agrárvállalkozásoknak, ráadásul az OTP Támogatások Faktoring keretében már bizonyos 2023-as támogatási források is igényelhetők.

A Közös Agrárpolitika reformjának elhúzódása miatt az uniós tagállamok 2021-re és 2022-re átmeneti időszakot határoztak meg, amelyben már az új források terhére, de még a régi szabályok szerint lehet a támogatásokat kifizetni, így az erre a periódusra vonatkozó igénylési feltételek megegyeznek a korábbiakkal. Legfeljebb az összegek nagyságrendjében lehetnek kisebb eltérések. A rendszer összetettségét jól mutatja, hogy a gazdák az OTP Agrárnál összesen 35 féle uniós, illetve hazai támogatásra kérhetnek előfinanszírozást a jogszabályban rögzített folyósítás előtt. A konstrukció népszerűségét jelzi, hogy az elindítása óta folyamatosan növekszik az állattenyésztésből és növénytermesztésből egyaránt érkező igénylők száma.

Tavaly mintegy 1700 ügyfél összesen 20 milliárd forint értékben élt az agrár-támogatások előfinanszírozásának lehetőségével az OTP Agrárnál. Büszkék vagyunk arra, hogy becsléseink szerint az igénylők a jelenleg elérhető előfinanszírozások minden 4-5. forintját tőlünk vették fel, amivel hozzájárultunk gazdálkodásuk pénzügyi hétterének megszilárdításához, egy számos kihívással tarkított időszakban.

– mondta Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója.

Az OTP Bank a támogatások jelentős részénél egyéves előfinanszírozást biztosít az arra jogosult igénylőknek, más szabályok vonatkoznak azonban az egységes területalapú támogatásra (SAPS), amit 2023-ban felvált egy új forma, a fenntarthatóságot elősegítő alapjövedelemtámogatás (BISS). Ebben az esetben lehetőség van egyben kérelmezni mindkét évre, vagyis 2022-re és 2023-ra is az előfinanszírozást. A 2021-ben újraindított agrár-környezetgazdálkodási támogatás (AKG) kedvezményezettjei pedig akár 3 évre is igénybe vehetik ezt a forrást.

A konstrukció előnye, hogy nem szükséges hozzá ingatlanfedezet vagy más biztosíték, elegendő a támogatási jogosultság igazolása. Az előfinanszírozás lehetőségével élhet minden őstermelő, családi gazdálkodó, egyéni vállalkozó, illetve mezőgazdasági társas vállalkozás. Abban az esetben, ha az igénylők több támogatásra is jogosultak, egyszerre többre is kérhetnek előfinanszírozást.

Jelenleg számos bizonytalanság nehezíti az agrárium helyzetét, az energia-árak növekedése és az infláció például több ágazatnál is megnöveli a forgóeszköz-finanszírozási igényt. Az OTP Bank tapasztalatai szerint a támogatás előfinanszírozási konstrukció kiszámítható bevételt biztosít a mezőgazdasági üzemek fenntartásához, támogatja az élelmiszerellátási lánc folyamatos működését, valamint kiegyensúlyozottabbá teszi az erőviszonyokat a különböző méretű piaci szereplők között.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!