Közel ötven százalékkal magasabb árszinten kezdték az évet a legfontosabb gabonafélék tavalyhoz képest az árutőzsdéken. Mindez látszólag kedvező helyzetbe hozza a hazai gabonatermesztőket, ám a bizonytalan piaci helyzet, a felfutó gabonaimport lehetősége és a tavalyhoz képest bizonyosan jelentősen magasabb termelési költségek miatt az előző évhez viszonyítva jelentősen csökkenhet idén a gabonatermesztés jövedelmezősége.

2022 januárjának közepén Magyarországon az étkezési búza tonnájának termelői ára 98,9 ezer forint volt, a takarmánykukoricáért 87,7 ezer forintot adta tonnánként . Előbbi 47, utóbbi pedig 44 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A jelentős áremelkedés számos világpiaci okra vezethető vissza: 2020 őszén kevesebb termést tudtak betakarítani, a bizonytalanságot pedig tovább növelték a covid-járványt kísérő logisztikai problémák. Ezt követően Oroszország és Ukrajna, a világ két jelentős gabonaexportőr országa között fokozatosan élesedett a konfliktus. A gabonaimportőr országok a bizonytalansági tényezők hatására erőteljes tartalékolásba kezdtek, Kína is jelentőset növelte importját. Emellett a kukorica árát tovább emelte az energiahordozók árának megugrása is, mivel ebből a gabonából jelentős mennyiségű alternatív üzemanyagot is gyártanak, amelynek előállítása így jóval jövedelmezőbbé vált.

Mi várható 2022-ben?

A takarmányként használt gabonafélék árának megugrása természetesen igen nehéz helyzetbe hozta az állattenyésztéssel foglalkozó gazdálkodókat. Ugyanakkor a magasabb reménybeli bevétel ellenére a gabonatermesztők számára is problémás év lehet 2022 a következő okok miatt:

  • Az üzemanyagok, a műtrágya és a munkaerő ára is megugrott 2021 második felében, így az idei termés előállítási költsége a tavalyinak akár a duplájára is nőhet, vagyis alapvetően csökken a jövedelmezőség. Ez főként kedvezőtlen termésátlagok esetén komoly veszteségeket is okozhat.
  • Az idénre várt kedvezőbb globális terméseredmények, illetve a készletek korábbi feltöltése miatt megszűnő pótlólagos kereslet hatására a világpiaci terményárak akár gyorsan visszatérhetnek alacsonyabb szintekre.
  • Mivel a hazai termelők egy része (főként kukoricából) egyelőre a jobb ár reményében visszatartja a piacról a terményét, ez időnként a világpiaci ár fölé löki a termelői árakat, ami egyre erősödő gabonaimporthoz vezet, ez pedig hosszabb távon egyes gazdálkodóknál akár komoly beszállítói pozíciók elvesztéséhez is elvezethet.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke arra számít, hogy az árváltozások tavalyhoz képest lényegesen nem változtatnak a vetésterület összetételén.

Az előző évi csapadékhiány főként a déli országrészben okozott csalódást a kukoricatermesztőknek, de a jelenlegi magas termelői ár, illetve az idei bőségesebb csapadékhoz kapcsolódó remény miatt idén sem számítunk visszaesésre ennél a gabonafajtánál. A tavaszi vetésű növények esetében sok minden múlik majd a vetőmagok árán, ez még okozhat kiseb elmozdulásokat. Emellett arra is van esély, hogy a napraforgó vetésterülete tavalyhoz képest 100-200 ezer hektárral nagyobb lesz 2022-ben

– mondta el a szekember.

Felértékelődik a precíziós gazdálkodás szerepe

A gabonatermesztés nyereségrátájának csökkenésével idén ismét a figyelem középpontjába kerülnek a korszerű gazdálkodási módszerek.

Az új helyzet komoly szemléletváltozást igényel: a megtérülés érdekében pontos adatalapú gazdálkodásra kell átállni. A precíziós technológiák alkalmazása, a megfelelő géppark nagyban elősegítheti a jövedelmezőség fenntartását (gondoljunk csak arra, hogy immár 3-4-szeres árú műtrágya optimális adagolását kell beállítani a megfelelő terméshozam biztosítása érdekében), de emellett az egész gazdálkodási folyamat (finanszírozás, támogatások igénybe vétele, értékesítés, stb.) megreformálására is szükség lehet.

– hangsúlyozza Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!