A takarmányárak drasztikus emelkedése és a sertéspiac nehézségei miatt a sertéságazat számára nyújtott intézkedéscsomag újabb eleme válik elérhetővé. Az erre vonatkozó miniszteri rendelet már megjelent – közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel.

A minisztérium a közleményében azt írta, hogy a sertéstartók számára az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Konstrukció és az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében 2022. január 1. és 2022 június 30. között újonnan felvett hitelekhez 100 százalékos mértékű kamat-, kezességi díjtámogatást, valamint a hitelek megkötésével-, fenntartásával kapcsolatban felmerülő, előre meghatározott költségek 100 százalékára vonatkozó költségtámogatást nyújt az Agrárminisztérium. A hitelkérelmeket a KAVOSZ koordinálásában működő regisztráló irodákban lehet benyújtani, előreláthatóan január első hetének második felétől.

A 100 százalékos támogatásban részesíthető hitel összege a vállalkozás tenyészetében lévő állatok számához igazodik, számított átlagos állategységenként legfeljebb 500 000 forint. A támogatással az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel esetében a kkv minősítésnek megfelelő vállalkozások maximum 200 millió forint összegű, 3 éves lejáratú, míg az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 esetében a nagyvállalatok és a kkv-k maximum 150 millió forint összegű, 6 éves futamidejű, azokon belül 3 éves türelmi idejű kamat- és költségmentes forgóeszköz hitelhez juthatnak. A hitelekkel kapcsolatos részletes információ a www.kavosz.hu és a www.mfb.hu oldalon található.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!