Az állatgyógyászatban használt antibiotikumok kiváltását célzó projekten dolgozik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Genetika és Biotechnológiai Intézet (MATE GBI) Mikrobiológia és Alkalmazott Biotechnológia Tanszéke egy nemzetközi konzorcium tagjaként – közölte az intézmény az MTI-vel.

Az eljárás kidolgozására indított NeoGiANT nevű projekt 9,3 millió eurós (körülbelül 3,4 milliárd forint) költségéhez az Európai Bizottság majdnem 8,4 millió euróval (több mint 3 milliárd forint) járul hozzá – írták.

A tájékoztatás szerint a szőlőtörkölyből kinyerhető polifenolok felhasználásával antibiotikumokat és szintetikus vegyületeket válthatnak ki, így mellékhatásoktól mentesen gyógyíthatók a szarvasmarha-, sertés- és baromfi-tenyésztésben, valamint az akvakultúrában jelentkező egyes betegségek.

Az eljárás előnyeként említették, hogy élelmiszeripari hulladékot hasznosít káros vegyszerek nélkül, energiahatékony módon. Végeredményben tehát – mint írták – elősegítheti a fenntartható élelmiszer-előállítást, a NeoGiANT tehát az erőforrás- és klímatudatos termeléshez is hozzájárulhat. Az Európai Bizottság honlapja szerint az együttműködés 8 európai országból és Argentínából 20 résztvevőre terjed ki. A 2025 szeptemberéig tartó projekt koordinátora a spanyolországi Santiago de Compostela egyeteme.

Nyitókép: Unsplash/Illusztráció.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!