A kormány válságtanácskozásra hívta a műtrágyaimportőr cégeket, akik megígérték, hogy vészhelyzet esetén biztosítható a magyar gazdák műtrágya szükséglete. Önmagában ennek árcsökkentő hatása is van – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a magyar gazdák védelméről tartott sajtótájékoztatón hétfőn Békéscsabán.

Feldman Zsolt kifejtette, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 14 milliárd forintos bírságot szabott ki a Bige László tulajdonában álló Nitrogénművek Zrt.-re és a hozzá kapcsolódó cégekre árkartell miatt. A hazai műtrágyapiac 60 százalékát uraló cég két év alatt mintegy 36 milliárd forint kárt okozott a magyar gazdáknak a műtrágya árának önkényes, a világpiaci hatásokat nem követő emelése miatt.

Hozzátette, minden lehetséges lépést, így a benzinárhoz hasonlító árplafon bevezetését is megvizsgálták, de döntést egyelőre nem hoztak. A gazdáknak viszont december elején emelt előrefinanszírozást, 262 milliárd forint előleget fizettek ki, hogy segítsék a helyzetüket.

Nyitókép: MTI.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!