A korszerű vadgazdálkodás jótékonyan hat az élővilágra, választ ad a természeti erőforrások számos problémájára – mondta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója kedden, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás konferenciáján.

Heltai Miklós tévedésnek tartja a vadászat és a környezetvédelem szembeállítását, és több félreértés ellen felszólalt.

  • Hangsúlyozta, hogy az ember sosem élt békében a ragadozó nagyvadakkal, és olykor nemcsak a saját védelmére, hanem más fajok fennmaradása érdekében is meg kell őket fékezni.
  • Ki kell mondani azt is, hogy egyes állatok kártékonyak, és akinek veszteséget okoztak, azt nem vigasztalja, hogy a tankönyvek szerint ennek is helye van a természet rendjében.

– fogalmazott.

A vadászokra – mint mondta – kettős elvárás nehezedik, hiszen az állatok megöléséért és túlszaporodásáért egyszerre hibáztatják őket.

Heltai Miklós úgy véli, hogy a vadászatot a vadgazdálkodás eszközének kell tekinteni, amely:

Megakadályozza az inváziós állatfajok terjeszkedését, megfékezi az állatok között terjedő járványokat, a vadkárokat, az orvvadászatot, az illegális állatkereskedelmet, tehát hozzájárul a környezet védelméhez.

A vadászati turizmus ezen felül jelentős idegenforgalmi bevételeket is eredményez, így a vadgazdálkodás egyúttal szolgáltató is – tette hozzá.

Összegzése szerint a korszerű vadgazdálkodás választ ad társadalmi kihívásokra, tudományos alapokon áll, felhasználja a vadbiológia kutatási eredményeit, ellenőrizhető, tudatos tervezési rendszer áll mögötte. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor a vadászat hagyományait és értékeit is továbbadhatja a jövő nemzedékek számára – mondta Heltai Miklós.

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!