A napraforgó közel 80 százalékát learatták Zala megyében, a 6500 hektáros területen átlagosan hektáronként 2,4 tonna, megfelelő minőségű olajos növény termett – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

A megye déli részén megkezdődött a csaknem 31 630 hektáron termelt kukorica betakarítása, az 510 hektáros területről hektáronként átlagosan 7,8 tonna termés került a magtárakba.

A hónapokon át tartó aszályos időszak miatt a megye északi területein ennél kevesebb termésre számítanak a gazdák

– tájékoztatott Sabján Krisztián.

A 6850 hektáron termő szója 64 százalékát aratták le, a hektáronkénti átlaghozam 2,4 tonna. Elmondta, hogy a csapadékos időjárás időnként megnehezíti a betakarítási munkákat, ugyanakkor az őszi eső kedvező a talajmunkák és a vetések elvégzéséhez.

A repcét 14 380 hektáron vetették el Zala megyében. A repcevetések heterogének, ahol a vetés előtt megjött az eső, ott a növények gyorsan kikeltek, a kártevők nem tudtak nagy kárt okozni. A csapadékhiányos területeken viszont a növények vontatottan keltek ki, a táblákon üres foltok láthatók, a szárazság miatt nem keltek ki a magok, a kikelt növények pedig lassan fejlődtek és a kártevők kipusztították az állomány egy részét.

Az őszi árpát 2 ezer hektáron, az őszi búzát 2500 hektáron, a tritikálét pedig 600 hektáron vetették el.

A vetéstervek szerint 31 310 hektáron őszi búza kerül a földbe, az őszi árpa vetésterülete meghaladja az 5 ezer hektárt, 360 hektáron rozst, 1450 hektáron pedig tritikálét termelnek.

A Zala megyei szántóföldeken a 110 ezer hektárnyi vetésterület közel felét (52 670 hektárt) ősszel, a másik felét pedig tavasszal vetik be gazdák, a fennmaradó területen évelő növényeket termelnek, vagy parlagon hagyják.

Nyitókép: Unsplash / Illusztráció.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!