Hazánk támogatja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság vizsgálja felül a méhekre vonatkozó speciális védelmi célokat – közölte Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács luxemburgi ülésén.

Az Agrárminisztérium az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében ismerteti: a miniszter felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a beporzó rovarok szerepe kulcsfontosságú, hiszen hozzájárulnak a biológiai sokféleség megőrzéséhez, a klímaváltozás elleni küzdelemhez, valamint a mezőgazdasági termelés fenntartásához is. Méhek nélkül nincs élet a bolygón, ezért méhészeti ágazat nélkül nincs erős agrárium sem – tette hozzá.

Nagy István szerint itt az ideje annak, hogy uniós szinten kerüljön meghatározásra, hogy a növényvédőszer használat miatt maximálisan mekkora lehet a mézelő méhcsaládok csökkenése. Hazánk a 7 százalékra történő mérséklést szeretné elérni, ugyanakkor a bizottság 10 százalékos célkitűzését is elfogadhatóak tartja.

A javaslat kapcsán a miniszter elmondta, hogy minden olyan kezdeményezést támogat, amely a méhek számára a lehető legnagyobb védelmet biztosítja. A tárcavezető ugyanakkor fontosnak tartja azt is, hogy a növényvédő szerek engedélyezésekor álljanak rendelkezésre a gyakorlatban megvalósítható kísérletek. Kifejtette: együtt kell garantálni a méhek magas szintű védelmét és azt, hogy a biztonságosan használható növényvédő szerek szükség esetén a termelők rendelkezésére álljanak.

A miniszter arra is emlékeztetett, hogy Magyarország kiemelt figyelmet fordít a méhészeti ágazat továbbfejlesztésére, ehhez igazította ugyanis az agrártárca az ösztönző rendszerét. A méhészek méhcsaládonként 2000 forint támogatást igényelhettek. A tavalyi évben a koronavírus-járvány gazdasági hatásaink mérséklése érdekében az Agrárminisztérium egy 25 milliárd forint keretösszegű csomagot hirdetett, ebből az összegből pedig csaknem egymilliárd forint jutott a méhészek számára.

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!