Még a pandémia sem állhatta útját a FIVÉM-nek, a fiatalokból álló civil szervezet nemrég online agrárszakmai rendezvényt tartott kezdő gazdálkodók számára. A példaadás, illetve a sikeres projektek bemutatása komoly meggyőző erővel bír azok számára, akik még csak most bontogatják szárnyaikat a vállalkozói szférában. Amikor az agrár-innovációba befektetett munka eredménye már kézzelfoghatóvá válik, az rendszerint hitelessé teszi  magát az üzleti ötletet. A FIVÉM online rendezvényén több olyan fiatal gazdát is hallhattunk, akik már bizonyítottak, emellett külön öröm, hogy sikerült az agrárvilág prominens személyeit is megszólítani. Gégény Péterrel a FIVÉM elnökével, a rendezvény ötletgazdájával beszélgetünk, itt a Farmer Magazinban!

Miért pont most, miért pont ilyen témában? Honnan jött az ötlet, hogy fiataloknak szervezzetek agrár témájú rendezvényt, ráadásul online?

A rendezvényt három szervezet – a Fiatalok a Vidéki Értékek Megőrzéséért Egyesület (FIVÉM), a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ), illetve a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány – szervezte, a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) közreműködésével.

A szervezők igazán odatették magukat és legjobb tudásuk és lehetőségük szerint igyekeztek kihozni a maximumot a rendezvényből, az előadók mindegyike pedig önmagában is egy sikersztori.

– emlékszik vissza Gégény Péter.

A FIVÉM mindenképp szeretett volna újat mutatni ezzel a rendezvénnyel, éppen ezért céloztuk meg a fiatalokat. Úgy vélem ez sikerült, a résztvevők kilencven százaléka a 20-30 éves korosztályból került ki. Az online térben való rendezés valójában egyszerre előny és hátrány is: értelemszerűen a COVID miatt kényszerültünk erre, ha nem lenne pandémia, akkor biztosan élőben találkoztunk volna valahol. Az online rendezvények nagy előnye a költséghatékonyság, de azért ne gondoljunk arra, hogy ez teljesen ingyen van, ehhez is szükség van különféle kompetenciákra. Bízunk benne, hogy a következő rendezvényünket már élőben fogjuk tudni megtartani.

Sikerült-e bogarat tenni a résztvevők fülébe az agráriummal kapcsolatban? Mennyire találták hasznosnak az online rendezvényt a résztvevők?

A rendezvény programja úgy volt felépítve, hogy hasznos és kézzelfogható példákat mutassunk be a résztvevők számára. A máshol megszokott száraz és sokszor elméleti jellegű előadások nálunk ezúttal háttérbe szorultak, igyekeztünk olyan témákat – és persze előadókat – felkérni, akik kimondottan gyakorlati példákon keresztül mutatják be elért sikereiket. Valós emberek valós projektek, amik inspirálnak és motiválnak; aki egy-egy ilyen előadást végignézett az utána maga is láthatta, hogy lehet a nulláról elindulva – akár nulla vagy nagyon szerény tőkével is – megvalósítani valamit ebben a szakmában.

Egy agrárvállalkozásra talán fokozottan is igaz, hogy erős hittel és lelkesedéssel sikerre lehet vinni most szinte bármilyen ötletet.

– magyarázza Gégény Péter.

Előadók, akik garantálták a színvonalat


Cseszlai István
, agrárpolitikai szakértőtől egy hihetetlenül részletes és elgondolkoztató agrárgazdasági elemzést hallhattunk. Akit a számok érdekletek, azok számára az itt elhangzottak még biztosan adnak – hetekre elegendő – gondolkodási témát.

 

Dömötör Tekla, a NAK TechLab innovációs projektvezetője elmondta, hogy milyen feltételekkel, illetve hogyan lehet – a NAK segítségével – egy ötletből támogatott agrártech startup. Akinek tehát ilyen ambíciói vannak, mindenképp vegye fel vele a kapcsolatot!

 

Balla Attila, a Digitális Jólét Program igazgató-helyettese dinamikus előadásában hasznos információkat osztott meg a Modern Falu Programról, annak elemeiről, felépítéséről, illetve működéséről.

 

Balázs Bence, a farm társaslapítója egy valóságban is megvalósult farmot mutatott be, ami éttermek számára termeszt különféle exkluzív növényeket, méghozzá Budapest szívében!

 

Faragó Nikolett agrármérnök – inspiráló és színpadias előadásmódja – mindenkit magával ragadott; prezentációjából megtudhattuk, hogy bár eredetileg jogász pályára készült, de végül magával ragadta az agrárium varázslatos világa.

 

Pataki Péter története kiváló példa arra, hogyan fordítsunk egy első látásra katasztrofális helyzetet az előnyükre. A közösségi médiában általa szervezett Hajdúság éléskamrája – termelői piac hatalmas fejlődésen van túl, tavaly ősszel sikerült a valóságba is „kitelepült”.

 

Kovács Péter, a Nemzeti Ifjúsági Tanács alelnöke beszámolt az agrárfelsőoktatás jelenét és jövőjét érintő legfontosabb kihívásokról és lehetőségekről. Megtudhattuk, hogy mitől lesz mág vonzóbb a fiatalok számára az agrárszakma.

 

Rácz Bertalan József, a szegedi Prémium Piac kiskereskedelmi vezetője a hazai és az import agrártermékek széles választékáról tartott előadásában ismét egy a valóságban is működő vállalkozási modellt mutatott be.

 

Egri Zoltán, a FIVÉM vidékfejlesztési igazgatója az aktuális hazai vidékfejlesztési lehetőségeiről osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel.

 

A körülöttünk lévő világból rengeteg impulzus ér el bennünket, a fókusz megtartása, illetve a motiváció hosszú távú fenntartása egyre nagyobb kihívás. Hogyan tudja a FIVÉM tartósan inspirálni a fiatalokat az agrárszakma iránt?

A hitelesség, az adott szó számomra nagyon fontos dolog; az agrárszakmára pedig – és főleg vidéken – ez hatványozottan igaz. A rendezvény előadóinak kiválasztásánál éppen ezért fokozottan ügyeltünk arra, hogy olyan előadókat hívjunk el, akik mind személyükben, mind az elért eredményeik tekintetében hitelesek és kézzelfoghatók.

Úgy vélem, hogy nemcsak az agráriumban vannak óriási lehetőségek, hanem az ehhez köthető közösségek építésben is.

– vélekedik Gégény Péter.

A végcél számunkra az lenne, hogy kicsit megmozgassuk a magyar vidéket – különösen a fiatal gazdálkodókat. Szeretnénk, ha éreznék, hogy nincsnek elveszve:

Nagyon fontos, hogy legyen jövőképük, céljuk, mert cél nélkül – mint tudjuk – nincs motiváció; nincs, ami felé haladni lehetne.

– mutat rá Gégény Péter.

Mindehhez segítségnek pedig itt vagyunk mi, a FIVÉM. Az országos hálózatunk helyben tud segíteni, mi azért vagyunk, hogy irányba rakjuk és pályára állítsuk a fiatal gazdálkodókat. Ez a közösség ezért jött létre – magyarázza Gégény Péter.

Merre halad a FIVÉM? Milyen terveitek vannak idei évre?

Sajnos a tavalyi év nem volt túl kegyes hozzánk, a járvány kissé megtépázta a közösséget; az elszigetelődés és az izoláció miatt sajnos kevesebbet tudtunk személyesen találkozni.

Jó hír viszont, hogy mindezek ellenére a FIVÉM mégis tudott növekedni. Az előttünk álló feladat most az, hogy a falkából ütőképes légiót tudjunk csinálni

– mondja Gégény Péter.

idén éppen ezért szeretnénk sok-sok off-line programot is szervezni a tagjainknak. Gondolok itt például olyan üzem- és birtoklátogatásokra, ahol a fiatal vállalkozók által elért eredményeket testközelből is szemügyre lehet venni. Ugyancsak szeretnénk minél több oktatási intézménybe is eljutni, hogy elmondhassuk, hogy kik vagyunk és mit csinálunk; egyszóval, hogy (jó) hírét vigyük a FIVÉM-nek.

Napjainkban különösen fontos, hogy a fiatal generáció tagjai minél szelesebb körben megismerjék az agráriumot és vele együtt a vidéki élet szépségeit, értékeit.

Mi erre szeretnénk felhívni a figyelmet, a FIVÉM erre vállalkozott. – zárja gondolatait Gégény Péter.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!