Pataki Péter már egy ideje különféle rendezvények megvalósításában aktívan vállat szerepet, amikor 2020 márciusában beütött a pandémia. Mivel az eseményeket egymás után sorra mondták vissza – sok más emberhez hasonlóan ő is – home office-ba kényszerült. Péter számára az agrárium a „szíve csücske”, a számítógép képernyője elött ülve pedig sokat töprengett azon, hogy vajon mit lehetne ebből a helyzetből kihozni. Működhet-e vajon az agrárium home office-ból? – Mostanra úgy tűnik, hogy az elsőre abszurdnak tűnő gondolat végül mégiscsak kikristályosodott.

Cél, hogy a gazdák digitális tudása növekedjen

Pataki Péter a közösségi média segítségével – a pandémia alatt – online termelői piac szervezésébe fogott és komoly követő tábort építeni fel maga körül; tegyük hozzá, hogy mindezt nulla marketingköltséggel. Habár a rendszer tagjai nagyrészt őstermelők, de ez az általa kínált modell a kistermelők számára is működőképes alternatíva tud lenni.

 

Pataki Péter felismerte, hogy

a termelők profi módon termelnek, viszont így nincs idejük a marketinggel foglalkozni, a különféle közösségi média felületek rejtelmei pedig rengeteg kihívással jár számukra.

Itt jön a képbe a Hajdúság Éléskamrája Instagram és Facebook oldal, illetve még egy Facebook csoport is, amelyekre támaszkodva, a rendszerhez csatlakozott termelők által megtermelt portékát széles körben népszerűsíteni tudják.

A jó terméknek ugyan sosem kell cégér, de a mai világban azért mégiscsak meg kell ismertetni a potenciális vevőkkel még a prémium termékeket is.

A közösségi média erre a célra most az egyik legjobb megoldás.

A fiatalabb generáció számára pedig az online jelenlét nem csak természetes, de akár a hitelesség záloga is lehet.

 

Minőséget adnak elérhető áron

2020 decemberében izgalmas dolog történt az online termelői közösség életében: az addig csak online felületeken elérhető piac hirtelen „kitelepült” a valóságba! Az időszakosan megrendezett piacon ma már 14 termelő termékei érhetők el, a standok és maga a termelői piac pedig a járványügyi szabályok szigorú betartásával kerülnek felállításra, megtartásra.

Bár a Hajdúság Éléskamrája egyelőre még csak – mint arra a neve is utal – a Debrecenben és Hajdú-Bihar megyében van jelen, de Pataki Péterék már országos terveket szövögetnek. Ennek legfőbb oka, hogy a szélrózsa minden irányából vannak új termelők, akik jelentkeznek hozzájuk, azonban egy részük egyelőre be sem fér a piacra. Logikus tehát, ha számukra az ország más városaiban szerveznek – a közösségi média által is profi módon támogatott – termelői piacot.

Sok vállalkozás pedig már most túl is nőtte saját magát; az érdeklődés folyamatosan növekszik.

Az országos színtű vásár megrendezése ugyanakkor nem cél, inkább megyénként szeretnének egy-egy helyi piacot létrehozni. Egy adott termék ára pedig náluk azért annyi amennyi, mivel ezáltal is szeretnék kifejezni, hogy számukra mennyit ér az a munka, amit egy termék előállításába belefektettek a termelők.

Ahány termelő, annyi történet

A piacon a legkülönfélébb emberekkel lehet találkozni. Van olyan termelő, aki kis lakásában nevelgetett chilit kínál eladásra, de olyan is akad, aki már 6-7 emberrel dolgozik együtt. Vannak fiatalok és van a nyugdíjas kort megélt lelkes piacozók is.

Ha a gazdák digitális tudása növekszik, és elsajátítanak egy pár fortélyt a közösségi média használatával kapcsolatban, akkor azzal betudnak kerülni a kistermelők top 5%-ába

– mondja Pataki Péter.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!