Komoly fejfájást okoz az utóbbi években a hazai mezőgazdaságban az egyre hektikusabbá váló időjárás. Az extrém természeti jelenségek ráadásul már nem csupán a tavasztól őszig terjedő időszakban pusztítanak, hanem szinte egész évben. A Generali Biztosító tavaly többszáz millió forintnyi összeget térített meg az időjárással összefüggő károk fedezetéül. Jól teszik tehát a hazai gazdák, hogy egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kárenyhítésre, de hogyan érdemes biztosítani az értékes terményeket 2021-ben?

Szakértők szerint Magyarországon az éves csapadékmennyiség nemcsak emelkedni fog, de eloszlása és intenzitása is hektikusabb lesz a következő évtizedekben. A szélsőséges időjárási események már így is próbára teszik a hazai mezőgazdaságot, hiszen egyre fenyegetőbbek a viharok, árvizek és aszályok, miközben hagyományosan a jégverés okozza a legjelentősebb veszteségeket. Az utóbbi években egyre nagyobb kockázatot jelent az aszály és az extrém hőingadozás is, tavaly pedig Zalában és Somogyban is észleltek váratlan és pusztító villámárvizeket. Veszélyforrás tehát akad bőven, de hogyan lehet enyhíteni a fájdalmas károkat?

Jó megoldás a díjtámogatott növénybiztosítás

A kiszámíthatatlan természeti jelenségekkel szembeni megfontolt és előrelátó védekezés egyre fontosabb, és ezt a magyar gazdák is így látják.

Míg 2015-ben csupán alig 6 milliárd forint értékben kötöttek díjtámogatott növénybiztosítást a hazai mezőgazdák, addig 2020-ban ez az összeg már közel 15 milliárdra ugrott.

Nem véletlenül választják egyre többen ezt a kárenyhítési formát, hiszen a díjtámogatott biztosítások esetében a befizetendő összeg egy részét a jogszabályban meghatározott állami szerv visszatéríti a termelő részére. A különböző növényi kultúrákra A, B és C típusú biztosítási csomagok köthetők, ezekhez kapcsolódóan a tavalyi évben 64%, illetve az utóbbi két csomag esetén 40-40% volt az állami visszatérítés összege.

A támogatásokkal kapcsolatos legfrissebb információk a palyazat.gov.hu oldalon érhetők el.

A díjtámogatott növénybiztosítást választó gazdák akár a károkat leggyakrabban okozó természeti kockázatok mindegyikére köthetnek biztosítást, így őszi, téli, tavaszi fagy, tűz, jég, vihar, aszály, árvíz, illetve felhőszakadás okozta veszteségekre is.

A Generali tapasztalatai azt mutatják, hogy a magyar gazdák felismerték az időjárási trendeket, és a jégkárt, valamint a viharkárt az esetek döntő többségében bevonják biztosítási szerződésükbe.

A biztosító egyébként kiegészítő biztosításon belül nyújt fedezetet a nem természeti eredetű és természeti eredetű tűzkárokra – miután ez utóbbi kockázatot az állam idén már kivette a támogatható elemek közül.

Hasznos kiegészítőkkel még nagyobb a biztonság

A kiegészítő biztosítások megkötését azonban számos más hasznos szolgáltatás miatt is érdemes megfontolni. Lehetőséget nyújtanak például az utólagos hozamemelésre: amennyiben a gazda nem tudja pontosan megadni a biztosított növényállomány elmúlt 5 éves hozamait, akkor az országos vagy megyei átlaghozamon biztosíthatja azokat – később pedig akár 10, 20, vagy 30%-kal megemelheti a hozamot a szerződésben foglalt terményekre vonatkozóan. Emellett a Generali a mezőgazdasági vagyontárgyak tételes biztosítását is lehetővé teszi, vagyis a gazdák egyenként meghatározhatják, hogy egy-egy vagyontárgyat milyen biztosítási összeggel és díjon védenek.

Mindemellett igyekszünk segíteni a mezőgazdáknak a legújabb technológiák felhasználásával is, például műholdas riasztási szolgáltatást is nyújtunk, így a gazda azonnal értesítést kap tőlünk, ha azt látjuk, hogy hirtelen változás áll be a termőföldje növényi vegetációjában. Nem lehet ugyanakkor elégszer hangsúlyozni, hogy egyre nagyobb kockázatot jelent a magyar mezőgazdaság számára a szélsőséges időjárás, illetve a természet által okozott tetemes károk. Óriási jelentősége van tehát a személyre szabott növénybiztosításainknak, hiszen aki nem rendelkezik szerződéssel, az a kárenyhítési alapból járó térítésnek is csak 50%-át kaphatja meg.

– mondta Bordás Imre, a Generali Biztosító mezőgazdasági biztosítási területének vezetője.

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!