A szőlőfeldolgozáshoz, valamint a borászati technológiához kapcsolódó gépek vásárlására csaknem 3,4 milliárd forintos, több ütemben megnyíló támogatási lehetőség érhető el a borászatok számára november 2-ától – tájékoztatta az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-t.

 

A közlemény szerint Feldman Zsolt, a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a támogatás céljai között említette, hogy hozzájáruljon a borászati üzemek szőlőfeldolgozó, borkészítési vagy palackozási infrastruktúrájának fejlesztéséhez, valamint versenyképességük növeléséhez.

A támogatás – bizonyos feltételek teljesülése esetén – a 2020-ban már megvalósított, illetve a jövőben megvalósuló beruházásokra is igényelhető. A kérelmeket a Magyar Államkincstár erre a célra kialakított elektronikus felületén kell benyújtani.

Az államtitkár ismertette: a már megvalósult beszerzésekre akkor vehető igénybe a támogatás, ha a borászati gép gyártási ideje a kifizetési kérelem benyújtásakor nem haladta meg a két évet, vagy a borászati gépet első alkalommal 2020. január 1-je után helyezték üzembe, illetve a borászati gépet a rendelet kihirdetése előtt vásárolták. A már megvalósult beszerzéseknél megegyezik a kifizetési kérelem és támogatási kérelem, amely 2020. november 30-a és december 21-e között nyújtható be.

Az újonnan tervezett borászati beruházásoknál a támogatási kérelem november 2-a és 22-e között adható be. Ebben az esetben a beruházás – saját felelősségre – a támogatási kérelem benyújtásának napjától megvalósítható.

A Magyar Államkincstár a benyújtott támogatási terveket március 15-éig bírálja el, míg a megvalósított beruházásokra a kifizetési kérelmet az első évben május 17. és június 15. között lehet benyújtani.

A következő tervezett benyújtási időszak 2021. április 1-20. között várható.

A támogatás mértéke a közép-magyarországi régión kívül 50 százalék, a nagyvállalatoknak 40 százalék, míg a közép-magyarországi régión belül 25 százalék, nagyvállalatoknak 20 százalék – tájékoztatott Feldman Zsolt a közleményben.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!