Aki fogyasztott már pezsgőt, az bizonyára tudja, hogy tradicionális pezsgők készítése Franciaországban, a Champagne borvidékén született meg. Maga a tradicionális eljárás pedig egy rendkívül színes és összetett folyamat – Gallai Eszter bloggerünk ezúttal Rácz Lilla birtokán járt. 

Gallai Eszter

Mire is kell figyelni?

Nagyon fontos szempont a gondosan kiválasztott szőlőfajta, a tudatos szőlőművelés és a szüreti időpont optimális megválasztása, amikor viszonylag magas a sav, és kevés a cukortartalom. Meghatározó mérföldkövet jelent a szárazra kierjesztett alapborok kiválasztása és házasítása. Tulajdonképpen már az alapbornak szánt szőlőt is más technológiával szükséges termeszteni.

 

 

Az ezzel az eljárással készített pezsgők a szabályozás szerint legkevesebb 9 hónapig érlelődnek a palackban, de Lilláék ennél jóval hosszabb ideig tartják seprőn a pezsgőket. A brut nature pezsgők jellemzője, hogy degorzsálást követően nem kerül hozzáadásra expedíciós – a cukortartalmat beállító – likőr, hanem önmagával kerül visszatöltésre egy másik degorzsált palackból, majd a palack így kap koronazárat Ez az érlelés idején a degorzsálásig van a palackon, a parafadugó csak ezután kerül az üvegbe.

Akkor lesz jó valami, ha harmónia van benne, legyen az pezsgő, zene, bármi….

– mondja Rácz Lilla.

Rácz Lilla pezsgőjének sokszínűsége

Lilla pezsgői tulajdonképpen évről évre újabb csodát és izgalmat rejtenek. Tudniillik mindig „kísérletezik” valamivel: vagy az alapborban lévő szőlőfajták arányainak változtatásával, vagy almasavbontással, vagy az érlelési idővel.

A borvidéket tekintve, a Siklós-Villányi borvidéken járunk, Diósviszlón. Lilla szőlész-borász családban nőtt fel, párja, Laci pedig a Sauska pincészet alapító főborásza volt. Lilláék – immáron közösen Lacival – 11 éve foglalkoznak pezsgőkészítéssel, azon belül is csakis a brut nature kategóriával.

A brut nature (másnéven: nyerspezsgő, vagy zero dosage) pezsgőkben a cukortartalom kevesebb mint 3 g/l. Kicsi pincészet révén szeretnék megtartani ezt a különleges kategóriát, terveik között szerepel viszont az, hogy megpróbálkoznak évjáratos alapbor házasítással is.

Az első három évjárat tisztán Sauvignon Blanc szőlőből készült, majd kibővült Chardonnay és a Pinot Noir fajtákkal, folyamatosan változtatva az arányokat az alapborban. A 2012-es évjárat 2015 novemberében került forgalomba. Jelenleg a piacon kaptahó a 2016-os évjárat, amely 40 % Sauvignon Blanc, 40 % Chardonnay, 20 % Pinot Noir házasítása. Finom és elegáns az illata, kevéske élesztős árnyaltsággal, viszont annál gyümölcsösebb tónusokkal.

Magnum palack kóstoló est – egy kis kitérővel

És hogy miért mondom, hogy kitérő? Mert az ünnepélyes kóstolót azzal a 2015-ös évjáratú pezsgővel kezdtük, mely nem került kereskedelmi forgalomba, s kizárólag a Costes étteremben (Budapest) lehetett vele találkozni.

A pezsgő 60% Sauvignon Blanc, 30% Chardonnay és 10% Pinot Noir alapbor házasítása, s több, mint 50 hónapos érlelés után került degorzsálásra. Elsőként ebben a 2015-ös évjáratban került Pinot Noir az alapborba, majd a következő évben növekedett ennek a pezsgőgyártásban klasszikus szőlőfajtának az aránya.

Illatában őszibarackos és enyhén mandulás jegyek fedezhetők fel, szépen vibráló buborékokkal a poharunkban. Kóstolva tökéletes egyensúly és szép, kellemese lecsengés vár bennünket.

Az este megkoronázása Lilla első 1,5 literes (Magnum) pezsgőjének ünnepélyes „pukkantása” és közös kóstolása volt. Ez is – mint Lilla minden más pezsgője – tradicionális eljárással készült. Néhány palack készült csupán belőle, s ennek a néhány palacknak a nyakára egyedi címkét is terveztettek. Ezt is a Lilla pezsgőinek arculatát meghatározó apró színes virágok jellemezték és saját kóstolási jegyzettel is ellátták.

A Magnum pezsgő 50% Sauvignon Blanc, 30% Chardonnay és 20 % Pinot Noir borokból készült. Színében arany, és illatában ez is hozza a kellemesen gyümölcsös jegyeket. Kortyolva, a 2015-ös évjáratú 0,75-ös pezsgőnél sokkal komplexebb, teltebb tartalmat érezhetünk, édeskés jegyekkel. Ezeket az eltérő zamatokat a nagyobb, 1,5 literes palackban történő érlelés során megjelenő új aromák okozzák. Hosszú a korty, de van még benne legalább 1-2 év potenciál aminek az oka a nagyobb kiszerelés miatti lassúbb érés.

Lillát, Lacit, és a munkájukat megismerve bátran ki merem jelenteni, hogy abszolút szenvedély és életérzés amit csinálnak. Ezen túlmenően 4 szó fogalmazódott meg bennem a kóstoló alatt: Érzés, Lélek, Szív és Szeretet!

Bár sokan tartanak a teljesen száraz pezsgőktől, ne féljünk a Brut Nature-tól, nem fogunk csalódni, s bátran kóstoljuk meg egy baráti vagy családi összejövetel alkalmával.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!