A hideg időszak beköszöntével, különös tekintettel a mostani járványhelyzetre, érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást. Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András a kompótot ajánlja, amelynek elkészítéséhez néhány tippet is ad. A kétgyermekes sztárséf tanácsaival a kompótkészítés során minimalizálhatjuk a tápanyag- illetve, vitaminveszteséget, így a kompótunk nemcsak finom, de valóban egészséges is lesz.

5+1 tipp, amitől jó lesz az almakompót

  1. Válasszunk friss, egészséges gyümölcsöt a kompót készítéshez! A legjobb, ha hazai, szezonális gyümölcs mellett döntünk, ami biztosan tele van vitaminnal, tápanyaggal. Így ősszel Wolf András egyik kedvence az alma, amely könnyen beszerezhető és nagyon egészséges, mert nagyszerű vitamin-, antioxidáns- és tápanyagforrás. Igazi „egészségbomba”, erősíti az immunrendszert, és segít egészségünk megóvásában.
  2. A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, de ne áztassuk!
  3. A gyümölcsöt hűvös helyen tartsuk és mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt pucoljuk meg! Ne hámozzuk meg sokkal korábban és ne hagyjuk állni, összefonnyadni.
  4. Ne vágjuk túl apróra a gyümölcsöt, mert minél kisebbek a darabok, annál több tápanyag oldódik ki belőlük a kompót levébe. A kompótot általában a levével együtt tálaljuk, így ezek a tápanyagok, vitaminok sem vesznek el egészen, de a lé magasabb cukortartalmára érdemes odafigyelni.
  5. Legyünk bátrak, kreatívak a fűszerezéssel: használjunk a hagyományos ízek mellett újakat is! Fahéj, csillagánizs, kardamom, vanília, szegfűszeg – szinte bármilyen fűszert kipróbálhatunk!
  6. Hagyjuk a gyümölcsöket enyhén roppanósra, ne főzzük túl a kompótot!

+1 tipp: vonjuk be a gyerekeket is, adjunk nekik a koruknak megfelelő feladatot, így közös családi élménnyé válik a kompótkészítés!

Wolf Andrásnak arra is van ötlete, hogyan lehet az elkészült kompótot újszerűen, a gyerekek számára is csábítóan beépíteni a mindennapi családi étkezésekbe. Legújabb videójában meg is mutat egy ilyen receptet: almás pohárkrémet készít.

Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe Wolf Andrással

Tudjátok, mitől lesz tökéletes az almakompót? Nézzétek meg a videót, és Wolf András séf a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe keretében nemcsak az almakompót titkát árulja el, hanem azt is megmutatja, hogyan tudtok finom és vitamindús ételeket varázsolni az asztalra a téli időszakban. További izgalmas receptekért látogassatok el a www.frutti-veggi.hu/lepj-be-a-friss-kalandok-vilagaba/aranyszakall-magikus-receptjei oldalra!

Gepostet von Európai Friss Kalandok am Mittwoch, 7. Oktober 2020

Almás pohárkrém Wolf Andrástól

Hozzávalók (4 fő részére)

– 0,5 liter almakompót
– 2 db friss alma
– 0,5 liter görög, sűrűbb joghurt
– 10 dkg dió
– 10 dkg mandula
– 10 dkg mogyoró
– méz

Elkészítés

Először lepürésítjük az almakompótot. Meghámozzuk a friss almákat, majd kb. félszer fél centiméteres kockákra vágjuk. A mandulát, a diót és a mogyorót először kicsit összeaprítjuk, majd serpenyőben megpirítjuk. Amíg pirulnak az olajos magok, el is kezdhetjük a tálalást. A hosszúkás pohárba elsőként a pürésített almakompótot töltjük, aztán óvatosan rátesszük a görög joghurtot. Ezt követően megszórjuk a kockákra vágott almával. A megpirult magokra mézet öntünk, és összekeverjük. Végezetül rákanalazzuk a poharak tetejére.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!