Összesen 48 őszi búza fajtát teszteltek az ország tíz pontján a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) posztregisztrációs fajtakísérletében – tájékoztatta a három szervezet közös közleményében csütörtökön az MTI-t.

A teszt végeredményéről összefoglaló kiadvány készült a gazdálkodók számára.
Idén a Szombathely, Eszterágpuszta, Iregszemcse, Tordas, Jászboldogháza, Szarvas, Székkutas, Abaújszántó, Mosonmagyaróvár és Mezőfalva térségében beállított kísérleti helyszíneken két éréscsoportban összesen 48 őszi búza fajtát vizsgáltak mennyiségi és minőségi szempontok alapján, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereinek közreműködésével. A kísérletek felügyeletét és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) látta el.

A rendkívül aszályos téli és tavaszi időjárás ellenére a kísérleti szemtermés-átlagok nem maradtak el az előző évi átlagoktól, a májusi bőséges csapadék miatt inkább felülmúlják azokat – közölték.

A közlemény szerint Takács Géza, a VSZT elnöke kifejtette, hogy az intenzív növénynemesítési munka nyomán folyamatosan jelennek meg újabb és újabb őszi búza fajták, amelyek bővítik az elérhető széles kínálatot. A fajtakísérletek célja, hogy a gazdák számára jól hasznosítható adatokat nyújtsanak, amelyek segítséget jelentenek nekik a fajtaválasztásban. Az ország különböző adottságú tájegységeiről kapott mennyiségi és beltartalmi értékek objektív képet adnak egy-egy fajta teljesítményéről – tette hozzá.

Petőházi Tamás, a GOSZ elnöke elmondta, hogy a gazdálkodók várják az adatokat, és örülnek annak, hogy az évek óta rendszeresen megjelenő kísérleti eredmények információi segítik a gabonatermesztők munkáját.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte: a köztestület 2018-ban csatlakozott a GOSZ és a VSZT által évek óta sikeresen koordinált posztregisztrációs kísérletekhez. Ezek eredményeire alapozva – jogszabályi felhatalmazás alapján – ajánlati fajtalistát állít össze a NAK, amelynek használata számottevően javítja a gazdálkodók versenyképességét.

Kukoricára idén már harmadik, őszi búzára második alkalommal készül ilyen lista, ebben az évben pedig az őszi káposztarepcével bővült a kísérletbe bevont növények köre – közölte.

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!