A sokak által ismert gyógynövény, amit egyaránt használnak a szépségápolásban, illatosításra, aromaterápiára, de nyugtató hatása sem elhanyagolható. Nem véletlen, hogy oly sokan kedvelik, és megannyi felhasználási területe van. Ismerjünk meg ezek közül néhányat!

Érdekességek a levenduláról

A növényt már az ókori Egyiptomban is ismerték, a mumifikálás során pedig alkalmazták is. Később a rómaiak által jutott el Nagy-Britanniába is, ahol a középkorban gyógyászati célokra használták. A 13. században sokan viseltek levendulából készült karkötőket, hiszen úgy tartották, hogy megvédi őket a pestistől és az egyéb, fertőző betegségektől.

Viktória királynő hatalmas levendularajongó hírében állt, a belőle főzött teát rendszeresen fogyasztotta, emellett elrendelte, hogy a bútorait levendulaalapú ápolószerekkel kezeljék. A reneszánsz festők pedig a festékeik színminőségét javították vele.

A rovarok nem szeretik a levendulát, ezért volt szokás régebben a ruhásszekrényekbe szárított levendulavirággal teli zsákocskákat tenni, hiszen remekül távol tartotta a molyokat. De más növények közelébe ültetve a levéltetveket is elriasztja.

Habár a lila virágú a legismertebb, valójában rengeteg különböző fajtája létezik, melyek között találhatunk rózsaszínt, sárgát, fehéret és zöldet is. Mivel emberi fogyasztásra is alkalmas, ezért rengeteg ételben is találkozni vele: készítenek belőle fagyit, limonádét, bonbont, csokoládét, fűszerolajat, süteményt, de akár kandírozva is nagyszerű csemege.

Tippek a levendula felhasználásához

Az egyik legjobb természetes nyugtatóként tartják számon, hiszen nem csak az elalvásban segít, hanem ellazítja a testet és a lelket.

Erre a célra leginkább az illóolaj alkalmas, azonban mivel manapság már ezt is hamisítják, ezért ügyeljünk arra, hogy kizárólag megbízható forrásból szerezzük be.

A levendula olaja csökkenti a stresszt, megnyugtatja a fájó ízületeket és izmokat, valamint álmatlanság ellen is bevethető. Arra viszont ügyeljünk, hogy nem szabad töményen a bőrre kenni, mert irritációt okozhat. Használjunk inkább direkt erre a célra készült masszázsolajat, vagy csepegtessünk belőle a fürdővízbe. Ha minden nap nincs is időnk egy hosszú, relaxáló fürdőre, néhanapján nyugodtan engedélyezzünk magunknak egy kis „házi wellnesst”, amikor egy kis ideig nem az elvégzendő feladatokkal foglalkozunk, főzés helyett pedig megrendeljük az ebédet az Interfoodtól.

Este, lefekvés előtt egy csésze levendulatea segít abban, hogy nyugodt, pihentető alvással teljen az éjszaka, de akár a párnánkra is csepegtethetünk belőle. Ha pedig az ízét is szeretjük, akkor rengetegféle módon fogyasztható:

főzzünk belőle szirupot, keverjük sütemény tésztájába, de szárítva akár fűszerként is használható.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!