A kutatás-fejlesztési tevékenység, a tudástranszfer, az innováció olyan sokszorosan megtérülő befektetés, amely hosszú távra biztosítja a fenntartható gazdálkodást Magyarországon – fogalmazott az agrárminiszter pénteken Herenden, a Csatári Plast Kft. anyagvizsgáló laboratóriumának átadási ünnepségén.

Nagy István hangsúlyozta: az Agrárminisztérium feladata, hogy országosan megoldott legyen a termelőknél keletkező mezőgazdaságifólia-hulladék gyűjtése, és rendelkezésre álljanak az ehhez szükséges technikai feltételek. A magyar licencként Magyarországon és az EU számos országában már bejegyzett Csatári-féle szabadalom megkönnyíti ezt – emelte ki. A Csatári Plast Kft. környezetkímélő innovációja képes a hőre keményedő műanyag másodnyersanyagot hőre lágyuló, elsősorban fólia típusú anyaggal elegyíteni, és abból piacképes terméket előállítani.

A műszaki megoldás erősségét jelenti, hogy a zárt rendszerből nem jut a szabadba környezetre káros anyag, nem igényel mosást, elhanyagolható a helyigénye, mérsékelt az energiaszükséglete, egyszerű a technológia telepítése, valamint könnyen kezelhető, és mindemellett alacsony a logisztikai költsége is.

Az agrárminiszter hangsúlyozta: a technológia mindenben megfelel a magyar agrárium jövőbeni irányait is meghatározó körforgásos gazdaság szempontjainak, követelményeinek.

Az Agrárminisztérium célja, hogy – a vidék gazdaságát erősítve – minél kisebb költséggel és környezeti terheléssel minél egészségesebb, jobb minőségű, piacképesebb árut állíthassanak elő a magyar mezőgazdasági termelők, élelmiszergyártók, minél nagyobb jövedelmezőség mellett.

– emelte ki Nagy István.

Hozzátette: ez csak a kutatás-fejlesztés eredményeinek nagyobb arányú alkalmazásával és a mezőgazdasági termelés gyakorlatába átültetésével lehetséges.

Nagy István kitért a Környezetbarát termék minősítő rendszerre is, melynek célja, hogy a környezeti szempontból kedvezőbb termékek bevezetésére sarkallja a gyártókat, a forgalmazókat, valamint a hiteles tájékoztatással környezettudatos vásárlásra ösztönözze fogyasztókat.

A védjegy használatát lehetővé tévő feltételrendszer ma már az újrahasznosított műanyagtermékek körére is kiterjed, és ebben a termékkörben a Csatári-Plast Kft nyújtotta be az első pályázatot. Csatári László, a Csatári Plast Kft. ügyvezetője elmondta:

az anyagvizsgálati labort mintegy 250 millió forint saját forrásból alakították ki. A gyártóberendezések és a technológia csaknem tíz év saját fejlesztése

– tette hozzá.

A Csatári Plast Kft. a nyilvános aadatok szerint az elmúlt két évben egyaránt 3,4 milliárd forint feletti árbevételt ért el, adózás előtti eredménye 2018-ban 320 millió forint volt, 2019-ben pedig megközelítette a 474 millió forintot.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!