Fennmaradhat az erős forgalom a mezőgazdasági gépek piacán az őszi hónapokban, miután szeptemberben 40 százalékkal több új traktort, és 17 százalékkal több mezőgazdasági pótkocsit helyeztek forgalomba, mint tavaly ilyenkor – közölte az Agroinform.hu hétfőn az MTI-vel.

Kiemelték, a DataHouse által közzétett eladási adatok szerint szeptemberben 266 új traktort helyeztek forgalomba, február óta első ízben fordul elő, hogy az idei traktorértékesítések volumene jelentősen meghaladja az egy évvel korábbi értékeket.
A közlemény szerint az első kilenc hónapban az újtraktor-eladások darabszáma 2268 volt, 5,3 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel korábbi 2394. Ugyanebben az időszakban az újonnan forgalomba helyezett mezőgazdasági pótkocsik száma 1059 volt, ami 7,7 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól (1147).

Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője a közleményben kiemelte, a koronavírus-járvány kitörése után jelentős bizonytalanságot tapasztaltak a gazdálkodók körében. Ebben az évben elmaradt a nagy értékű gépbeszerzések tavaszi szezonban tapasztalható kiugrása, a gazdák ehelyett olyan, a gazdálkodás szempontjából nélkülözhetetlen termékek megvásárlására – mint a vetőmagok, növényvédő szerek és a műtrágyák – koncentráltak.

Az előző évekhez hasonlóan az első háromnegyedévben is a 8 tonnánál nagyobb traktortípusokból fogyott a legtöbb, a teljes eladások 57 százaléka tartozott ebbe a szegmensbe.

A márkák közül egyre nagyobb arányban a John Deere emelkedik ki, több mint 23 százalékkal, a második legnépszerűbb márka, a Claas kevesebb mint 9 százalékkal követi a piacvezetőt, a néhány éve még piacvezető MTZ idén már alig generált forgalmat, a belorusz cég gépeit a környezetvédelmi előírások szigorodása miatt jóval kisebb arányban helyezték a magyar gazdák üzembe – emelték ki.

A használt gépek piacán szintén jelentős felfutás tapasztalható, míg augusztusban csupán egy, szeptemberben már 17 százalékkal több traktorhirdetést töröltek eladás miatt a hirdetési felületen, mint egy évvel korábban.

A következő hónapok kilátásai szintén kedvezőek, az Agroinform.hu szeptemberben a keresések számának 18 százalékos növekedését mérte, ami arra utal, hogy a következő hónapokban akár a szeptemberi szintet is meghaladó beszerzési volumenre lehet számitani. Így év végére akár be is hozhatja lemaradását a piac, amely időarányosan még több mint 5 százalékkal marad el a tavalyi szinttől.

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!