Évről évre egyre népszerűbb a sütőtök fogyasztása, amelyből évente 30-35 ezer tonnát takarítanak be az országban mintegy 1800 hektárról – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az MTI-vel.

Hirdetés (x)Hirdessen a Farmer Magazinban!
E-mail: hello @ summary.hu
Médiajánlat

Tájékoztatásuk szerint évente 600-800 tonnát tesz ki az export, és megközelítőleg azonos mennyiségben importálunk is sütőtököt az egyenletes ellátás érdekében.
Hagyományosan az október-novemberi időszakban népszerű a sütőtök, amelyből az egy főre jutó fogyasztás évente 3-3,5 kilogramm körül alakul.

A sütőtököt április végén, május elején vetik. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb, közel 600 hektár a termőterület, de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött van. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange (sonkatök).

A NAK javasolja, hogy felszelt sütőtök vásárlása esetén a szép egységes narancsos színű árut válasszák a fogyasztók, egészben vásárolva pedig ügyelni kell arra, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtök tárolható a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak nagyon rövid ideig. Fogyasztható például sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint bébiételként, húsok mellé, párolva kiváló köret – írták.

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!