Megfelelő olajtartalmú és minőségű napraforgó termett Zala megyében, azonban a termésátlag az aszályos időjárás miatt alacsonyabb volt a vártnál – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke szerdán az MTI-vel.

A csaknem 8 ezer hektárnyi területen átlagosan 2,7 tonna napraforgó termett hektáronként, míg a gazdálkodók az augusztusi becslések szerint 3 tonna termésre számítottak. Tavaly az olajos növény átlaghozama 2,85 tonna volt Zala megyében – ismertette Sabján Krisztián.

Hozzátette: a megyében megkezdődött a közel 30 ezer hektáron termelt kukorica betakarítása. A 640 hektáron betakarított, hektáronkénti 9,3 tonna termésátlag jóval meghaladja a tavalyi 8,62 tonnát.

Hozzátette: a tavaszi, nyár eleji aszály után most a sok csapadék nehezíti az őszi vetést. A repcét sikerült időben elvetni, a 16 390 hektárnyi vetésterületen a növény jól fejlődik, nagyobb kártételről sem érkezett bejelentés.

Az őszi kalászosok vetése is elkezdődött, de a nagy mennyiségű csapadék visszavetette a munkát. Ősszel 52 ezer hektáron kerül földbe a mag: a repcén kívül 5460 hektáron őszi árpa, 27 550 hektáron őszi búza, 420 hektáron rozs, 1790 hektáron pedig tritikálét vetnek.

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!