A grillezés szóba kerülésével a legtöbben a steakre vagy valami más ínycsiklandóan elkészített húsdarabra asszociálnak, kivéve talán a vegetáriánusokat és a növényi étrenden lévőket. Azonban a húst nem fogyasztóknak sem kell kimaradniuk a buliból, hiszen több olyan étel is van, melyek után ők is megnyalják mind a 10 ujjukat.

Grillezett sajtok

Az egyik igazán kedvelt grillezett étel, melyet vegyes étrenden lévők és vegetáriánusok egyaránt szívesen fogyasztanak, az a grillezett sajt. Azonban kevesen merik a sajtokat a grillrácsra tenni, félve attól, hogy a sajt megolvad, és végül a tűztérben fog kikötni.

Azonban az egészen lágy típusúakat, melyeknél valóban fennáll ez a veszély, nem is érdemes grillezni, sokkal inkább ajánlott olyan sajtokat választani, melyek keményebbek, mint például a feta- vagy a kecskesajt, de a trappista, a mozzarella és a cheddar szintén jól süthető.

Grillezett zöldségek

Bár régóta él a köztudatban, hogy a zöldségeket is lehet grillezni, azonban ennek mikéntjével már kevesebben vannak tisztában. Ugyanis az általános közvélekedés az, hogy csak nagyjából fel kell szeletelni a zöldségeket, és már lehet is a grillrácsra dobni.

Azonban nem ennyire egyszerű a történet, hiszen először is a zöldségeket meg kell mosni, és mosás után alaposan megszárítani. Ezt követően, ha szeletelve szeretnénk megsütni, akkor lehetőleg egyenlő vastagságú darabokra kell vágni, mert csak így garantálható, hogy biztosan egyszerre készüljenek el a sülő falatok.

Szintén hasznos tanács, hogy a zöldségeket soha ne rakjuk hideg grillrácsra, hanem olajjal vékonyan megkent, meleg grillsütőn kezdjük el sütni. Bár a nagyobb méretű zöldségek bátran elhelyezhetőek a rácson is, de a kisebbek esetében ajánlott öntöttvas grilltepsit használni.

Azonban a zöldségeket nem csupán pőrén lehet grillezni, hanem a húsokhoz hasonlóan szintén be szabad pácolni. Persze a zöldségek esetében nincs szükség több napos vagy órás páclében való pihentetésre, hanem elég kb. 10 perccel a sütés előtt átforgatni a zöldségdarabokat az előre elkészített páclében.

Beyond meat és Beyond Sausage kolbász

A növényi étrend egyre nagyobb teret hódít, nem csoda hát, ha egyre több olyan étel jelenik meg a piacon, melyek bár hasonlítanak a húsra, mégsem abból készültek. Például egy 100%-ban növényi eredetű alapanyagokból készült Beyond Burger pogácsával ízre és állagra tökéletesen ugyanolyan hamburger készíthető, mint a valódi marhahúspogácsából, így a vegetáriánusoknak sem kell kimaradniuk a grillezett hamburger élményéből.

A grillezett kolbászról sem kell lemondania egy vegának, hiszen kapható Beyond Sausage kolbász is, mely a Beyond Burgerhez hasonlóan szintén növényi alapanyagokból készül.

Amennyiben Ön is kedvet kapott a grillezéshez, és minőségi alapanyagokat keres, nézzen szét a Matusz-Vad Webáruházban, ahol garantáltan magas minőségű alapanyagokból tud rendelni!

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!