Az áprilisban meghirdetett több mint 1500 milliárd forintos, a gazdaság újraindítását célzó finanszírozási csomag mellett, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) újabb kedvező hitelkonstrukciókat jelentett be, ezúttal kifejezetten az agrárvállalkozások számára. A már meglévő hiteltermék megújításával kidolgozott finanszírozási megoldások akár 100%-os mértékű kamat-  és díjtámogatás mellett jelentősen javíthatják a versenyképességet és ösztönzik a mezőgazdasági fejlesztéseket.

 

Kibővül az idén januárban meghirdetett MFB Agrár Hitelprogram

Mostantól már erdőgazdálkodók és erdészeti szolgáltató vállalkozások is pályázhatnak, hogy az elnyert hitel segítségével erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházásokat valósítsanak meg.

  • Önállóan finanszírozható például erdőgazdálkodásban használt gépek, eszközök beszerzése, fatermékek felkészítését szolgáló gépek beszerzése, valamint erdei gomba, gyógynövény és vadgyümölcs feldolgozását vagy tárolását szolgáló fejlesztés.
  • A 100 milliárd forint keretösszegű hitelprogram továbbra is felhasználható a vissza nem térítendő támogatások előfinanszírozására.
  • A közvetlenül az MFB-nél igényelhető konstrukció futamideje maximum 15 év lehet, a felvehető hitelösszeg erdészeti beruházások esetén már 5 millió forinttól indul, maximuma pedig 250 millió forint, minden más esetben minimum 100 millió, maximum 1 milliárd forint lehet.

Kedvezőbb feltételek

Kedvezőbb feltételekkel igényelhető a 15 milliárd forint keretösszegű MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020, a 8 milliárd forint keretösszegű MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020, valamint a 6 milliárd Ft keretösszegű MFB Élelmiszeripai Forgóeszköz Hitelprogram 2020 is.

A saját erőt nem igénylő konstrukciók keretében felvett hitelhez kapcsolódóan – a mostani módosítást követően – a vállalkozások 100%-os mértékű kamat- és díjtámogatás igénybevételére jogosultak.

– tették hozzá.

  • Az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 esetében a kamattámogatás igénybevételére jogosult vállalkozás csak a jóváhagyott kamattámogatás mértékével csökkentett kamatot fizeti meg a finanszírozó hitelintézet számára.
  • Az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020, valamint az MFB Élelmiszeripai Forgóeszköz Hitelprogram 2020 programok esetében a kamattámogatásra jogosult vállalkozás a Kincstárnál kérheti a megfizetett kamatokról szóló igazolás birtokában a kamattámogatás kifizetését.
  • Az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 programot csak mikro-, kis- és középvállalatok vehetik igénybe, az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 és az MFB Élelmiszeripai Forgóeszköz Hitelprogram 2020 esetében viszont nagyvállalatok is igényelhetnek finanszírozást.

Jelentős finanszírozási lehetőség a vállalkozásoknak

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár hangsúlyozta:

Rendkívül fontos az agrárszektorban tevékenykedő vállalkozások folyamatos támogatása és működési feltételeik könnyítése, ezt a célt szolgálja a mostani, akár 100 százalékos kamat- és díjtámogatás is.

Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója azt emelte ki, hogy:

A Bank termékpalettáján megtalálható hitelek segítségével megvalósulhatnak az erdészeti és mezőgazdasági fejlesztések, amelyek segítik a modernebb technológiák és eljárások bevezetését és így javítják az ágazat versenyképességét.

A piaci igényekhez és a gazdasági környezethez való alkalmazkodás alapján megújult hitelprogramok összesen 129 milliárd forintos finanszírozási lehetőséget jelentenek a vállalkozásoknak. Az igénylés pontos részleteiről és feltételeiről a www.mfb.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!