A 2020 utáni európai uniós költségvetés és a Közös Agrárpolitika reformjának elhúzódó tárgyalásai miatt a mezőgazdasági támogatáspolitikában átmeneti időszakra kell készülni, amely a Közös Agrárpolitika jövőjével kapcsolatos döntések megszületéséig biztosítja majd az agrártámogatások jelenlegi keretek közötti igénylését és a kifizetések folytonosságát – közölte az agrártárca csütörtökön az MTI-vel.

Az Agrárminisztérium (AM) a VP4-10.1.1-15 kódszámú, „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című és a VP4-11.1-11.2-15 kódszámú, „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című, 2015-ben meghirdetett pályázati felhívások 2020. december 31-én véget érő kötelezettségvállalási időszakának egy évvel történő meghosszabbítását tervezi – írta az AM.

Hozzátették: a döntés csak az Európai Parlament és Tanács átmeneti időszakra vonatkozó rendeletének hatálybalépése után válhat véglegessé. A hosszabbításhoz szükséges előkészítő munkálatokat már megkezdte a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága. A tervezett hosszabbítás a támogatások folyamatosságának biztosításán túl, a környezeti és fenntarthatósági célok megvalósulását is szolgálja. A módosítás elfogadását követően a két pályázati felhívás kedvezményezettjei számára a hosszabbítás lehetősége önkéntes lesz, amelyről az érintett gazdálkodók a pályázati felhívás megjelenése után nyilatkozhatnak majd.

A kötelezettségvállalási időszakok tervezett hosszabbítása az agrár-környezetgazdálkodási támogatásnál hozzávetőlegesen 470 ezer hektár terület és közel 9500 gazdálkodó, az ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó támogatásnál pedig mintegy 134 ezer hektár terület és 2100 gazdálkodó további támogatására biztosít lehetőséget – közölte a szaktárca.

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!