A Lengyelországot fenyegető aszály miatt ésszerű vízgazdálkodásra szólította fel szerdán a lengyeleket Andrzej Duda elnök.

Lengyelországban már most észlelhetők az aszály tünetei, a helyzet további alakulása a májusi esőzések intenzitásán múlik – jelentette ki Duda az illetékes miniszterekkel folytatott egyeztetés után.

Közölte: az erdőkben a talaj nedvessége általában 20 százalékos, amennyiben 10 százalék alá csökken, el kell rendelni az erdőlátogatási tilalmat. Lengyelországban hétfőtől lehet újból erdőbe járni, miután a kormány enyhített a koronavírus-járvány kapcsán hozott korlátozásokon.

Marek Gróbarczyk vízgazdálkodásért felelős miniszter február elején arra figyelmeztetett: amennyiben nem javul a hidrológiai helyzet, nyáron Lengyelországot a több évtizedek óta a legsúlyosabb szárazság sújthatja.

Hétfőn Gróbarczyk közöte, kidolgoztak egy törvénytervezetet, mely meggyorsítja a korábban tervezett aszályellenes beruházásokat.

A lengyel vízmegtartási tartalékok európai viszonylatban a legalacsonyabbakhoz tartoznak. A lengyel kormány tavaly egy vízmegtartási programot kezdett kidolgozni, mely értelmében mintegy ezermilliárd forintnak megfelelő, részben uniós forrásokból fedezendő beruházásokkal 2021-2027-ben duplájára növelnék az ország víztartalékait. A következő években 94 beruházást valósítanának meg 10-14 milliárd zloty (mintegy 764 milliárd-1 ezer milliárd forint) értékben.

Jan Krzysztof Ardanowski agrárügyi miniszter hétfőn úgy látta: a idei aszály befolyással lehet a lengyel élelmiszer-termelésre, bár élelmiszer-hiány nem fenyegeti az országot, növekedhetnek az árak, és csökkenhet a lengyel mezőgazdasági export. Jelenleg azonban a lengyel mezőgazdasági termékek kivitelét elsősorban a koronavírus-járvány veszélyezteti: a szállítási hálózatok szétesése az elrendelt határzárak miatt, a növekvő szállítási költségek – hangsúlyozta Ardanowski.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

FARMER MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Farmer Magazint a közösségi média oldalakon is!